Gratis foto's, bestaat dat?

Wat mag en wat is handig om te weten?

Welke afbeelding ga jij in jouw textielframe plaatsen? Je mooiste herinnering, een mooi kunstwerk uit de galerie van VAEG of… een foto van internet. Mag dat zomaar?

Dan ook direct maar het antwoord: JA, in veel gevallen mag je foto’s gebruiken! Maar dan is het dus wel handig om te weten onder welke voorwaarden. Fotografen, ontwerpers of kunstenaars maken mooi werk en doen dat als professional. Op deze producten rusten copyrights en je mag ze simpelweg niet gebruiken zonder akkoord van de maker. Overleg met de maker over het gebruik en de eventuele kosten is niet gek. Je doet de maker er wellicht een groot plezier mee.

“Huh, dat is toch niet gratis?, zul je nu denken.

Klopt, maar er zijn dus ook heel veel (amateur)fotografen die daar anders instaan. Zij plaatsen hun foto’s op sites voor gebruik door derden. Zo kun je onder meer op sites als Unsplash en Pixabay foto’s downloaden die je gratis mag gebruiken. 

Gratis wil overigens weer niet zeggen dat je er zomaar alles mee mag doen. Gebruik voor ‘verkeerde’ doeleinden, en het schaden van portretrechten rechten ontlenen aan hetgeen is afgebeeld, mag niet. Alle regels staan duidelijk op de sites vermeld. In combinatie met de matzwarte design textielframes van VAEG Panels kun jij echter in een recordtijd je eigen gratis fotokunst creëren op groot formaat. 

Op deze pagina staat een keuze uit websites met foto’s die je zonder vergoeding mag gebruiken. Kijk zelf ook eens. De keuze is echt gigantisch. 

Er zijn ook stockfoto-websites met een schat aan fotomateriaal, waarbij je een kleine vergoeding betaalt voor de copyrights. Voorbeelden hiervan zijn onder anderen Shutterstock, Hollandse-hoogte of Nationalebeeldbank. Google maar eens op stockfoto of beeldbank.

Je kunt dus putten uit je eigen foto-archief of zelf aan de slag met je eigen creatie. Je kunt fotografen en kunstenaars vragen of ze mee willen werken aan een mooie afbeelding voor jouw eigen VAEG-textielframe en je kunt dus op zoek online.

Check, voor je afbeeldingen gaat gebruiken, altijd hoe het zit met de portretrechten, de privacy van eventueel afgebeelde personen en de copyrights.

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on print